Begin met wat er is!

Geintegreerde verandering van organisatie, proces en cultuur.

Maak de stroom stabiel, meet van het begin tot aan het einde en zie waar de probleemrotsen zijn. Haal die in het oog springende rotsen weg, zodat de stroom minder hindernissen ondervind. En herhaal...

FLOW-explained.png
control-chart.png

End to end meting, Aankomst van werk of afleveren

Verbeteringen van het systeem zijn altijd end-to-end. He begitn met het in kaart brengen van systeem capaciteit en exteren 'demand'. Breng eerst in kaart wat er is.  Dat maakt bottlenecks in de flow snel zichtbaar. Zowel KANBAN Method als Critical Chain zoeken naar de bottleneck in de gehele keten en passen het ritme van de  keten daarop aan - in Kanban vanuit de pull-werking van jobs het systeem in, bij CC door het drum-buffer-rope mechanisme.

CFD-Cumulative-Flow-Diagram.png

Cumulative Flow Diagram, om Throughput en Bottleneck te meten

 

Stap voor stap kun je Work in Progress (WIP) gaan inperken, zodat je steeds meer throughput genereert. Je optimaliseert het hele systeem, in paats van uitnutting van locale resoucegroepen.

Zowel in een zeer 'geplande' omgevingen met veel Push alsook in meer Pull-gebaseerde omgevingen zonder veel plannings-inspanningen is een hogere throughput te realiseren.

Critical Chain in planningsomgevingen en Kanban Method  als echte Pull-filosofie werken vanuit verschillende startpunten naar dezelfde optimalisatie van flow.