Prachtige organisaties

Organisaties zoemen, mensen werken vanuit hun hart.

Ik ben 7 jaar. Het is een warme dag op school. De meester vraagt aan de klas:" Wat wil je later worden, als je groot bent?" Ik zeg:" Ik wil alles begrijpen. Alles is oorzaak en gevolg en dat ga ik snappen!"

Ik ben 22 jaar. Ik studeer Werktuigbouw en merk dat alleen mensen altijd anders zijn, voortdurend zich aanpassend, oorzaak en gevolg veranderend. Ik wordt organisatie-ingenieur in plaats van mechanisch ingenieur

Ik ben 45 jaar. Ik ben programma manager. Harde inhoud, budgetten en plannen. Ik negeer de mens en stoot mijn neus.

Ik leerde: de mens en het werk  - alleen samen wordt het prachtig!

complexe of gecompliceerd?

Een plan of hypotheses.....

cynefin-3d-v2-actions.png

Cynefin sensemaking model, Snowden en Katz

In de 'Simple world', er is een bekend verband tussen oorzaak en gevolg. In die wereld volg je Handboek Soldaat. In de 'Complicated  world' is er wel een verband tussen oorzaak en gevolg, maar alleen een team van experts kan er brood van bakken. Hier maken experts een plan. In de 'Complex world'  wordt hert verband tussen oorzaak en gevold gecreerd door de spelers in het spel, tijdens het spel. Er zijn er lleen hypotheses om te testen, fail-safe experimenten om uit te voeren of te stoppen. In de 'Chaos world' is er geen verband tussen oorzaak en gevolg. Je handelt en bekijkt de consequenties - brute force kan je naar 'Simple' brengen, kleine stappen naar 'complex' - of niet!

Als je niet weet waar je bent (?), ga je terugvallen op de wereld die je het beste ligt.

Hard en zacht. Samen

stacey-dvv-movement-hr.png

Vrij naar R. Stacey. De correcte harde inhoud is net zo belangrijk als de overeenstemming tussen mensen.